Rekonstruktion efter konkurs

A Person in Black Suit Holding a Pen Near the Documents on the Table

Det er meget længe siden, at antallet af konkurstruede virksomheder har været så højt her i landet. Det er bekymrende at tænke på. Konkurser fører normalt øget ledighed med sig. Dermed vil bruttonationalproduktet også falde. Ja, det vil føre os dybere ind i den krise, som vi allerede befinder og i. Nogle mennesker taler om recessession. Det vil vise sig, om vi når dertil. Hvorom alt er, så er det allerede tydeligt, at de sidste års corona-krise har affødt nogle skævvridninger i økonomien, som vi skal have rettet op på. Helst hurtigst muligt.

Årsager til konkurs

Vi ved dog også godt, at en konkurs kan være et tegn på, at den konkursramte virksomhed i virkeligheden ikke har nogen som helt berettelse. Det skal vi også lige tænke på, inden vi sætter os til at tude over den krise, som vi befinder os i. Det kan godt være, at du tænker, at her er der tale om den der teori, der går på, at ’det skal gøre ondt, før det gør godt’. Måske skal det gøre ondt. Måske bliver alt godt igen. Men nogle virksomheder skal simpelthen sorteres fra. Men intet bliver som det var før krisen satte ind. Der vil stadig være mange fattige mennesker, der kæmper for at kunne klare de faste udgifter til varme og føde. Der vil komme flere ledige, som aldrig vil kunne komme tilbage til arbejdsmarkedet. Der vil blive et større skel imellem de rige og de fattige. Sådan er det bare.

Advokater kan rekonstruere firmaer

Og ja, vi kan få advokaterne til at se på, hvordan de kan lave en rekonstruktion af forskellige firmaer, så nogle kan blive i arbejde og dele af virksomhederne kan overleve. Det er jo sådan at inden et firma går konkurs, så vil det naturligvis forsøge at undgå det. Konkursen er virksomhedens sidste åndedrag, kan man sige. Ofte har firmaets ledelse undersøgt om det er muligt at lave en rekonstruktion af firmaet, så det kan overleve. Det vil med andre ord sige, at ledelsen har undersøgt, om der er en eller flere afdelinger i firmaet, som skal afskaffes eller lægges sammen, så firmaets økonomi hænger sammen. Det kan i nogle tilfælde betyde, at firmaets selskabsstruktur skal lægges om. Og her er det at en dygtig advokat – med god viden om de forskellige typer af virksomheder og selskaber, der findes i Danmark – vil være til stor hjælp.

Særlige konkursadvokater

Der sker jo ofte det, at når et firma går konkurs, så vil kreditorerne gøre alt for at få deres tilgodehavende – ofte i et samarbejde med en såkaldt konkurs advokat – se her. Men ser de, at firmaet kan overleve – så er det slet ikke utænkeligt, at de giver kredit i lidt længere tid i håb om at firmaet – i sin nye selskabsform – kan betale, hvad det skylder dem. Det er her en rekonstruktion kan være løsningen. Det er naturligvis ikke en løsning for den afdeling, der måske bliver nedlagt. Der vil være nogle, der mister deres job og indkomst. Jo, det er en trist udvikling med de mange konkurser, vi ser lige nu. Men de er også et tegn på, at vi er ved at ruste os til andre forandringer.