De bedste træbriketter

Vi er godt inde i vinteren. Og ja, vi bruger vores brændeovn hver dag. For det første giver den varme. For det andet er den hyggelig. For det tredje: Den er et flot møbel i vores stue. Stuen i vores hus er det centrale rum. Det er her, vi leger, laver lektier, spiser, ser fjernsyn, skændes og bliver gode venner igen. Og midt i al den aktivitet står vores brændeovn. Den siger ikke noget. Den passer sig selv. Den kan godt ligesom stønne lidt, hvis den ikke har nogen af de der træbriketter, som vi bruger. Men det gør den sjældent.

Hunden

Den eneste, som ikke er så glad for brændeovnen, er vores hund. Hun synes, at den varmer for meget. Hun har nemlig valgt at bruge den store skifferplade, som ovnen står på som sengeplads. Og det er mest, fordi skiferpladen er kølig om sommeren. Om sommeren lider hun nemlig i varmen. Hun har en tyk pels, sådan som collie-hunde har. Om vinteren bliver det bare for varmt for hende at ligge ved siden af brændeovnen. Så hun er ikke glad for den. Men hun er helt vild med at lege pind med nogle af de træbriketter, som vi putter i ovnen.

Brændeovnen

Min far købte brændeovnen for 4 år siden. Han syntes, ligesom at det bare ville være en hyggelig ting at have. Han var slet ikke klar over, at han kunne spare en del på elregningen ved at bruge den fornuftigt. Men det har han så sidenhen lært. Han har faktisk en teori om, at brændeovnen har sparet ham mange penge, fordi han har brugt den mere systematisk i de sidste to år. Jeg ved ikke, om det passer. Jeg ved bare, at han er ret tilfreds med dens kapacitet. Og jeg ved, at han ikke betaler ret meget for briketterne.
Han har dog fortalt mig, at det faktisk godt kan betale sig for ham at købe de lidt dyrere briketter. Han siger, at det er, fordi de simpelthen brænder mere effektivt. Det er, som om at de er blevet presset meget bedre end de billige briketter, man kan købe i nogle supermarkeder.

Gælder også for træpiller

Ja, min far er i stand til at give mig en lang lektion om de forskellige træbriketters kvalitet. Han siger, at nogle ikke er presset hårdt nok, så når man køber dem, så er det som at købe en pose luft. De forsvinder bare, uden at de når at afgive varme. Andre igen er fyldt med fugt og brænder dårligt. De kan faktisk være skadelige, fordi de kan udvikle en masse røg. Og hvis man ikke har renset skorstenen, ja, så er man i en dårlig situation. Andre igen stinker. Han kom en gang til at købe nogle træbriketter, der var lavet af et eller andet træmiks. Det resulterede i, at de lugtede af brændt maling eller sådan noget. Giftigt i virkeligheden. Så han er tilhænger af, at vi køber de lidt dyrere træbriketter, fordi de brænder effektivt, så ovnen afgiver varme.

Tænk, jeg vidste virkeligt ikke, at der er så stor forskel på træbriketter. Men det har min far altså lært mig. Det samme er faktisk gældende for træpiller – min far siger, de bedste træpiller er fra https://ewersenergi.dk/