Leje materialeplatform?

Som sekretær i et stort ingeniørfirma får jeg altså nogle opgaver, der kan virke helt irrelevante i forhold til, hvad firmaet laver. Firmaet bygger store boligkomplekser. Vi har samarbejdet med mange dygtige og kendte arkitekter omkring opførelsen af store dele af de nye kvarterer i København, som er skudt op i de sidste 20 år. Fx mange af de nye boligområder på Islands Brygge, i Sluseholmen eller på Østerbro.

Mange opgaver

Mine opgaver strækker sig fra lige at skulle renskrive og sende tilbud til at skulle arrangere møder for de ansatte med deres klienter. Jeg skal også finde samarbejdspartnere, som firmaet kan benytte sig af, alt efter hvilken opgave der er brug for. Nu her forleden fik jeg så en opgave, som jeg rent faktisk ikke forstår. Jeg skal finde ud af, hvad det vil sige at efterlade sit CO2 fodspor. Virksomheden, jeg arbejder i, skal nemlig til at omstille sig til en meget mere miljøvenlig forretningsform. Det var ordene, der stod i den mail, som min chef sendte mig. Og der sad jeg som et stort spørgsmålstegn og undrede mig over, hvad det er. Jeg har set sådan nogle slogans med, at man skal være med til at passe på naturen. Fx var jeg engang på ferie i et naturreservat oppe i Sverige. Der havde de skilte, hvorpå der stod: ”Tag ikke andet end fotografier, og efterlad ikke andet end dit fodspor.” Så vi plukkede ikke bær, og vi fiskede heller ikke. Vi ryddede op efter os, når vi havde overnattet i naturen. Herlig ferie. Men det er jo nok ikke det, som min chef mener.

Miljøaftryk

Jeg har derfor brugt de sidste dage på at læse om CO2 fodspor. Og jeg kan se, at alt kan måles, vejes og omsættes til data for, hvor meget CO2 aktiviteter udleder. Og ved at gøre noget for at udbalancere den mængde CO2 kan man fx plante træer og sørge for, at man bruger mindre energi. Fx bruge offentlige transportmidler i stedet for at køre i privatbil. (Færre biler på vejene = mindre CO2).

Lige nu er jeg så ved at finde ud af, hvor meget CO2 vores aktiviteter skaber. Og jeg er virkeligt glad for at se, at når vi lejer en materialeplatform til et projekt ude på Østerbro, så giver det ikke ekstra CO2 udslip, fordi firmaet selv sørger for at være CO2 neutral. Rart at vide.

Alt kræver jo energi

Jeg har faktisk aldrig tænkt over det før. Men det er jo sandt nok: Alt, hvad vi laver, kræver energi. Det er så et spørgsmål om, hvilken energikilde vi bruger: Fossilt brændstof eller energi fra vinden. Der er en forskel. Og hvad gør vi så for at mindske den CO2, vi producerer? Ja, måske skulle jeg anbefale, at vi også begynder at plante flere træer i de områder, hvor vi bygger de nye boliger.
Jeg skal lige huske, at i morgen skal jeg også tjekke vores elregning. På den står der jo fra hvilke kilder, den energi, vi bruger, kommer fra. Noget kommer fra vinden, andet kommer fra olie.