Bedste middel til skader

sportsskader

Hvis du sådan er helt tosset med fitness og bare ikke kan holde dig væk fra centeret, så er du måske på vej ind i et lidt forkert spor? Jeg siger ikke, at du ikke skal træne og holde dig i form. Men jeg vil gerne gøre dig opmærksom på, at din krop har altså brug for at hvile sig ind imellem. Vi ved jo godt, at hjertet hviler sig imellem hvert eneste slag, det tager. Således skal resten af vores krop også hvile. Ellers risikerer vi skader, og det kan blive til alvorlige skader. Sportsskader skal vi undgå. Og ja, vi skal holde os i form. Hvordan gør vi det bedst?

Undgå overtræning

Der er flere muligheder: Vi bør undgå at overtræne. Vi bør lade kroppen få hvile. I den tid, den har brug for det. Det kan godt være, at du kommer hjem efter intensiv træning i fitnesscenteret, og kan mærke, at dine muskler er ømme. De er ømme, fordi du udskiller affaldsstoffer, når du træner – og de affaldsstoffer skal renses væk via blodet. Men fordi dine muskler ikke har fået lov til at slappe af endnu, så har de ligesom låst sig selv fast, og de trækker sig sammen. Det betyder, at blodgennemstrømningen ikke kan ske så hurtigt. Og det er det, du mærker som ømhed. Dine muskler skal altså bringes tilbage til afslappet tilstand, så de kan strække sig og lade blodet strømme igennem. Derfor bør du nok ikke fare ned til fitnesscenteret dagen efter og bare ignorere, at du har ømme muskler. Gør du det, så øger du nemlig risikoen for at få en sportsskade, fordi dine muskler simpelthen ikke er parate til at møde de krav, du stiller til dem. Så simpelt er det.

Afslapning af muskler

Hvad kan du så gøre for at hjælpe musklerne til at slappe af? Ja, du behøver ikke at ligge derhjemme på sengen eller sofaen hele dage. Du kan nøjes med at gå en tur, så dine muskler ikke bliver presset for hårdt. Det er faktisk en god måde at få musklerne tilbage til fuld funktion igen. Det behøver ikke at være sådan en gåtur i rask eller hurtig gang. Måske bare en god tur med hunden. Lad den få lov til at snuse og udforske inden I går videre. En stille og rolig gåtur. Men du kan også undgå at få sportsskader ved fx at anvende recovery boots til benene, hvis det dem, du har ondt i. Recovery boots (læs her) hjælper dine muskler tilbage til mere afslappet tilstand, og dermed tillader de, at blodgennemstrømningen kan ske – smertefrit.

Så tænk over, hvordan du træner – og hvorfor. Lad være med at ignorere ømhed. Du bør ikke bare kaste den lille smerte hen, som en bagatel. Den fortæller dig, nemlig, at noget ikke er, som det bør være. Det kan være svært. Især hvis du er begejstret for at træne i centeret. Men du kan lære dig selv at få meget mere nydelse ud af træningen – og faktisk også bedre resultater – hvis du lytter til din krop.

Det er snart flere år siden, at du begyndte at løbe. Du fandt nemlig på, at du ville deltage i sådan et maratonløb. Der er noget meget maskulint i at løbe maraton. Et maraton strækker sig over en ret lang afstand. 42,195 km helt præcist. Det stiller meget store krav til kroppen at kunne løbe så langt. Og skal du løbe et maraton på nogenlunde højt plan, ja så skal du kunne løbe det på godt 2 timer. Verdensrekorden ligger på lige omkring 2 timer. Det er altså et kæmpe pres, kroppen bliver udsat for. Det svarer nogenlunde til, at du skal kunne løbe fra Køge til København på lidt mere end 2 timer. Tænke lige på det.

Overvej en massagepistol

Men du besluttede dig for at træne kroppen til det lange løb. Du investerede i et par rigtigt gode løbesko og kom godt i gang. Din træner var også god til at vejlede dig. Du sørgede også for at få den hvile, hele kroppen har brug for. Du spiser korrekt. Og naturligvis sørger du altid for at have vand med dig, når du løber rigtigt langt. Dehydrering er jo direkte farligt. Men her på det sidste har du opdaget, at du får nogle smerter i højre lår, når du holder pause under træningen. For det gør du sommetider. Fornuftigt nok. Der skal strækkes ud i ny og næ. Og det er, når du strækker ud, at smerten i låret kan mærkes. Du har derfor fået et lille hjælpemiddel, som du også har med, når du træner. Det er en massagepistol også kaldet massage gun, som du bruger direkte på låret, så smerten fortager sig. Den er godt nok lidt irriterende at have med i rygsækken, når du løber. Men den er virkeligt praktisk. Den kan nemlig hjælpe dig af med smerten umiddelbart – og så er den batteridreven, så der er ikke noget med kabler, der giver ekstra vægt – og besvær, når du pakker massagepistolen ned i rygsækken igen.

Den er meget effektiv

Det var sådan set ikke din idé, at du ville bruge en massagepistol under træningen. Det var din partner, som foreslog dig det. Han havde købt sådan en pistol, fordi den kunne hjælpe ham af med en smerte i armene, han følte efter intense arbejdsdage foran en skærm. Nu har du så adopteret hans massagepistol, når du træner. Og du har opdaget, at den er meget effektiv. Den hjælper dig videre. Uden at den volder skade på dig. Og ja, du har da også lovet din partner, at du køber en ny massagepistol til ham. Han vil nemlig gerne bruge den ofte også. Så når du nu kommer hjem efter træningen, og ikke har gidet at pakke massagepistolen ud fra den lille rygsæk, så husk at gå på nettet, og find en god massagepistol til din partner. Du har lovet det. Og ja, massagepistoler er populære – og de kan kombineres med meget andet, som du kan læse her. Du kan finde mange forskellige på markedet. Det er bare sådan et godt, lille redskab, som alle gerne vil have – og helst ikke dele med andre. Netop fordi en massagepistol giver smertelindring momentant.