Borebiller!

Som de fleste boligejere, så skifter jeg også bolig af og til.  Heldigvis sker det ikke så ofte, da det jo nærmest er dyrere at sælge huset, end mérværdien ved salget.  Nu havde jeg en byggesagkyndig ude, der skulle lave en tilstandsrapport.  Jeg kiggede ham nænsomt over skulderen, da han krydsede de forskellige felter af.  Og det så jo rosenrødt ud, indtil han åbnede loftslemmen. Jeg forklarede ham, at taget var tæt og alt muligt.  Men han lyttede stort set ikke. Han lyste på spær og lægter med sin lommelygte, og så gik han ellers i gang med skrive på blokken.  Efter en time kravlede han ned fra loftsrummet igen med et skævt ansigt.

Borebiller i træet

Det var ikke så godt, sagde han.  Jeg er nødt til at give dig en K3, da der tydeligvis er små huller i træet fra borebiller.  Hvad mener du, sagde jeg.  Jeg har da ikke skadedyr på loftet !?  jamen, hvis du selv kigger efter så kan du se det drysser ned fra træværket.  Det hedder boremel.  Lidt ligesom termitter.  Det kan ødelægge bæreevnen og får konstruktionen til at falde sammen med årene.  Så det skal du få kigget på meget hurtigt.  Det er nærmest umuligt at afhænde din ejendom med dem boende.  Det er normalt kun eksperter indenfor skadedyr, der kan klare dette problem.

Hvepseboet

Og når du så alligevel har dem på besøg, kan du så ikke lige bede dem fjerne det hvepsebo, der sidder henne i udhænget ?  Jeg blev stukket 3 gange.  Han viste mig sine hvepsestik på armen.  Det lignede bid fra væggelus, men jeg ville ikke sige noget.  Sæt nu han gav mig flere anmærkninger på min nu plettede straffeattest, var jeg ved at skrive.  Jeg mener selvfølgelig tilstandsrapport.  Jeg synes selv, at jeg bor flot og pænt, så det kom virkelig som et chok for mig, at jeg nu fik denne påtegning.  Og jeg fik at vide, at det ikke bare lige er noget, man selv kan klare, da man skal have et certifikat på behandlingen. Det er ikke nok at bruge noget boracol eller andet. Hullerne forsvinder jo ikke og den nye køber vil straks kunne se, at der er noget, der ikke er som, som det skal være.

Så det er nok bedst at få nogle ud at sprøjte de træorm, så skaden ikke bliver større. Endnu vigtigere at de nye ejere bliver glade for deres nye hus.