Dødsangst stresser

dødsangst og stress

Nu har du altså forsøgt flere gange at få fat i en terapeut. Du har dog ikke helt haft heldet med dig. Fordi du er ikke kun stresset, angst eller deprimeret nu. Du er også forvirret. Du har nemlig brugt for lang tid på at lede efter en god terapeut på nettet. Du har læst om depression symptomer, stress symptomer og angst symptomer. Og du læser hele tiden om de symptomer, som du har: Uro i kroppen, negative tanker, opfarende temperament. Og du er ikke kommet videre med hensyn til at finde ud af hvilken slags behandler, du skal henvende dig til. Skal det være en stresscoach? En psykiater eller en psykoterapeut?

Det handler også om kemi

Ærlig talt, hvis jeg var dig, så ville jeg henvende mig til den af de behandlere, som jeg synes bedst om. Om det ’kun’ handler om stress behandling eller om der også skal medicin ind i billedet kan hurtigt blive klarlagt, når du først er kommet i behandling. Det vigtige er, at du indser, at du skal i behandling – hurtigst muligt. Det kan godt være, at du ikke sådan føler dig stresset, men på den anden side: Kan du vide det? En behandler vil kunne hjælpe dig med at fastslå, hvad du fejler. Er det noget med, at du går rundt og knuger nogle dårlige tanker om en dårlig oplevelse ind i dit sind? Er det noget med, at du rent ud sagt er overbelastet og at du har ansvaret for det hele helt alene? Er du i virkeligheden bange for at dø?

Dødsangst er ikke sjældent

Dødsangst er et meget voldsomt ord. Men alle kommer ind i en fase på et tidspunkt, hvor vi tænker meget over døden. Vi er muligvis bange for den. Eller er vi? Stress er et meget brugt og almindeligt ord. Vi bruger det hver dag: ”Jeg er stresset”, ”Lad lige være med at stresse op, ikke?” er udtryk, vi ofte hører. Men stress er farligt. Også selv om stress i sig selv ikke anerkendes som en sygdom, så er der altså tale om, at vores krops hormoner ikke er i balance. Og det kan måles. Derfor kan vi blive diagnosticeret med stress.

Depressioner

Depression, er et ord, som vi ikke hører eller lægger mærke til så tit. Depression er da også lidt mere diskret, end fx stress er. En depression kan ligge og skjule sig i et menneske i meget lang tid. En depression kan også være meget alvorlig – eller af lettere grad. Hvor stress og angst normalt ikke behandles med medicin, så adskiller depression sig ved, at den oftest bliver behandlet med medicin. Naturligvis sker det ikke i alle tilfælde. Men mange depressioner bliver behandlet med medicin og med opfølgende terapi. Fx psykoterapi.

Jeg kan godt forstå, hvis du bliver forvirret af at læse om de forskellige tilstande, som vi kan blive kastet ud i. Jeg vil foreslå, at du finder en god behandler – og faktisk helst en psykiater. Grunden er, at hvis du er deprimeret og skal have medicin, så er det psykiateren, der kan give dig recepten. Det kan en almindelig psykoterapeut eller stresscoach ikke.