Kommunikation i teams

Kommunikation i et team

Hvis du tidligere har deltaget i et firmaarrangement, som ikke kun var en firmafest, men som også indeholdt nogle teambuilding øvelser, så ved du at det kan være rigtigt sjovt. Det er sjovt at se sine kollegaer, ledere og alle de andre vise, hvad de kan – og se dem le, når en eller flere kvajer sig. Det er helt ok at kvaje sig under en teambuilding øvelse. Det er nemlig kun for sjov. Men når én eller anden kvajer sig, så kommer der også negative følelser frem. Den, der kvajede sig, bliver måske ked af det. Hans eller hendes holdkammerater bliver måske skuffede eller sure over, at deres præstation ikke var den bedste.

Hvad gør teambuilding?

Teambuilding aktiviteter – se her – får konkurrencegenet frem i os. Og det får vi at se i de uvante situationer, som teambuilding kaster os ud i. Det kan være, at hende den lille kønne, du har et godt øje til, viser sig at være en bisse. Det kan være at den generte gut, der altid er tavs, pludselig viser sig at være utroligt stærk – rent fysisk. Det kan være at talknuseren nede fra regnskabsafdelingen viser sig at være en helt ok fyr, der lytter til argumenter. Det er han jo ellers kendt for ikke at gøre, når det handler om tal og budgetter. Der vil han aldrig lytte.

Samarbejde og kommunikation

Teambuilding lærer os dog også at samarbejde. Ok – det kan godt være, at vi ikke nødvendigvis skal samarbejde med alle, som vi er på samme hold med under aktiviteterne. Men vi lærer igennem samarbejdet i de uvante situationer, at vi kan samarbejde, og hvordan vi skal lytte til deres måde at udtrykke sig på – det handler om at forstå kommunikation. Og det er faktisk værdifuldt for alle. Hvorfor? Fordi via de uvante situationer, får vi åbnet øjnene for, at vi kommunikerer forskelligt. Vi går måske og tror, at vi fuldt forstår vores nærmeste kollega. Og det viser sig, at vi opdager andre dimensioner i det, han eller hun siger til os. Det kan føre til et endnu bedre samarbejde. Og det kan føre til, at I faktisk bliver bedre til at løse de arbejdsopgaver, som I får.

Uvurderlige kvalifikationer

Det er værdifulde kvalifikationer at have. Og det er vist umuligt, at få papir eller bevis for, at man har gode evner til at lytte og komme i dialog med kollegaer. Beviset kommer vist i form af, at du får mange tilkendegivelser fra kollegaerne om, at de værdsætter dig – også selvom du ikke altid lige forstår, hvad de mener. Eller måske ikke er den allerdygtigste analytiker på holdet. Din evne til at forstå, reflektere og spørge ind, er derimod eminent. Og det er her, du bliver en stærk og god kollega.
Teambuilding er derfor ikke kun spas og ballade. Også selvom det kan se sådan ud, når I alle står og ligner vikinger eller highlanders. Det handler om, at I udvikler jeres evner til at kommunikere med hinanden – og til at udvikle jer som personer. Personlig udvikling er der desværre alt for mange, der undervurderer. Især mange af dem, der har de helt fine papirer.