Det er ikke altid lige nemt at danne sig, et godt overblik, når det handler om at skulle formidle et eller flere budskaber. Du har måske selv prøvet at stå i den situation, hvor du bare har fuldstændigt mistet overblikket, og har forvildet dig ind i lange forklaringer, som virker forplumrende. Dine tilhørere har ligesom mistet interessen for det, du siger. Selv om du desperat forsøger at finde tilbage til sporet, som du havde tænkt dig at følge under din præsentation, så er det meget svært for dig. Lige pludselig er der så én, der stiller dig et spørgsmål, og du bliver hylet helt ud af det, fordi spørgsmålet handler om noget, du sagde for flere minutter siden.
Formidling af et budskab
Situationen kender alle, der har skullet præsentere eller formidle et budskab til en gruppe mennesker. Det er nemlig slet ikke nemt at skulle stå foran en gruppe fremmede mennesker og fortælle dem alt om det, man er ekspert i. Først og fremmest er der sceneangsten: Alle kigger på dig. Det kan være intimiderende. Dernæst er der din uvidenhed: Hvad ved de, der lytter til dig om emnet? Har de overhovedet kendskab til det? Og i forlængelse af det er der også en overvejelse, som du godt ved, at du skulle have gjort dig, inden du begyndte på præsentationen: Hvad vil du helt præcist fortælle lytterne? Hvor dybt skal du gå i emnet? Du ved, at du skal formidle et budskab, der måske handler om cirkulær økonomi. Kan du antage, at alle, som du taler til, ved hvad det er? Disse tre faktorer spiller ind på, hvor godt du får dit budskab ud til lytterne.
Mange faktorer spiller ind
Selvfølgelig er der også andre faktorer, der spiller ind, når du forbereder en præsentation. Du ved måske, at du kun har 15 minutter til rådighed. Du ville måske ønske, at du har 30 minutter. Det ville give dig mulighed for at dele meget mere af din viden med lytterne. Men grænsen på 15 minutter skal overholdes. Du begynder derfor at slette afsnit i dit manuskript. Det betyder dog, at du mister tråden undervejs i selve præsentationen, fordi du ikke får givet dine lyttere de informationer, de har brug for, så de forstår, hvad du taler om senere hen. Og hvordan får du styr på det igen?
Du bør måske følge et kursus i præsentationsteknik som dette: https://www.mbk.dk/kursus/praesentationsteknik-3-dage/, så du kan lære at strukturere din præsentation og få dit budskab ud på en måde, der både er logisk, underholdende, og som skaber nysgerrighed, så du og lytterne senere hen kan få en god dialog. En dialog, der er baseret på din præsentation.
Sådan et kursus vil ikke kun lære dig at strukturere indholdet. Det vil også lære dig meget om, hvordan du fremstår overfor publikum: Er du genert, energisk – måske lidt aggressiv, morsom eller kedelig? Du vil få instrumenter, der hjælper dig til at gøre din præsentation og dine teknik bedre. Og du vil spare dig selv for mange frustrationer over at have brugt for meget tid på en præsentation, som ikke gik godt.