Masser af kød

”En almindelig gennemsnitsdansker spiser ca. et kilo kød om ugen. Det bliver til 52 kg om året. Det svarer faktisk til, at der bliver spist i nærheden af 300.000.000 kg kød årligt i Danmark. Kødproduktion er en stor industri. Og selvom tendensen i hele Europa er, at der spises mindre kød, så ser det ud, som om at danskerne gerne vil blive ved med at få kød på bordet.”

Dansk kødindustri

Jeg sidder her ved mit skrivebord og forsøger at skrive en opgave, jeg har fået om dansk kødindustri. Det er en opgave i led med min uddannelse til diætist. Den er lidt svær. Jeg vil gerne vide mere om fødevareproduktionen i Danmark, men det er lidt nedslående at se, at vi spiser så meget kød. Det er ikke sundt, siger de kloge. Lidt kød skal man have, men i de store mængder er det vist sundhedsskadeligt. Undersøgelsen, jeg bruger som kilde, fortæller, at især danske mænd er glade for kød. De bliver i gennemsnit 79 år gamle, mens kvinder i gennemsnit bliver 4 år ældre.

Jeg kan ikke lade være med at lave svinkeærinder. Opgaven keder mig. Jeg tænker, at hvis vi skal gøre den danske befolkning sundere, så skal vi smide slagterimaskinerne ud. Og indføre incitamenter for grønne fingre. Vi skal have mere klorofyl og plantekost. Den, der med slagterimaskinerne er vi allerede godt på vej med. Mange slagterier er lukket, eller flyttet til udlandet. Så der er nok ikke så mange slagterimaskiner at kæmpe imod længere. Men til gengæld er der så en mission i at finde jobs til fyrede – eller ’fritstillede’, som de siger – slagteriarbejdere. Nej, nu bliver jeg for politisk.

Slagterimaskiner er hvad?

Min dårlige samvittighed over, at jeg ikke koncentrerer mig om opgaven, får mig til at undersøge, hvad en slagterimaskine egentlig er – og svaret fandt jeg selvfølglig på https://ingvald.dk/ . Endnu et lille svinkeærinde.
Men måske kan jeg lave et bilag til opgaven, der handler om den slags maskiner: ”Slagterimaskinens historie!” Mennesker har altid jaget og spist kød. Slagteriet foregik med en skarp kniv. Af sten senere af jern. I dag bruger vi stålknive til at partere dyret. At vi senere har fået dårligere tænder, og ikke kan tygge kødet, har ført til, at mange i dag spiser hakket kød. Kødhakkere er slagterimaskiner. De findes til industrielt brug, men så sandelig også i massevis af almindelige familiers husholdning.

På slagterierne og i nogle store supermarkeder har de båndsave, som de bruger til at skære kød med. Fine og præcise udskæringer. Herhjemme har vi højst en saks til fjerkræ og et par skarpe knive, som vi bruger til at skære kød med. Hvordan får de egentlig skåret sværen af grisen? Vi køber jo koteletterne uden svær og helst lidt magre. Ikke for meget fedt. En gris er jo faktisk et stort dyr. Man skal være god med en kniv, hvis det kun sker med sådan en.

Fjerkræ-saks, afsværing af svin, hakning af oksekød. Jeg skal vist koncentrere mig lidt om opgaven og se nærmere på, hvad det er for noget kød, vi egentlig producerer og spiser her i landet. Gedekød? Lammekød? Oksekød? Svinekød? Fjerkræ? Vildt? Andet kød?