Special-stilladser

Det er bare så fedt at være i praktik. Jeg har været meget heldig og har fået en praktikplads på et stort arkitektkontor. Her er godt nok mange ansat. De kommer fra hele verden. Og ejeren er verdenskendt. Vi ser ham aldrig. Han skyper nogle gange med den leder, som jeg arbejder for. Jeg har da også set ham på skærmen og talt med ham. Fed oplevelse. Mange af de ansatte på kontoret er ikke helt tilfredse med, at jeg er her. Det er jo en ulønnet praktikplads, jeg har. De mener, at jeg ligesom hjælper chefen med at holde deres lønninger nede.

Jeg siger ikke noget

Når de taler om det foran mig, så siger jeg ingenting. Jeg passer bare mit arbejde. Det var min far, der rådede mig til ikke at gå ind i den slags diskussioner på min arbejdsplads. Han siger, at jeg skal tænke på, at jeg stadig er under uddannelse og derfor ikke ved noget om løn- og ansættelsesforhold.

Til at begynde med var jeg meget ked af at høre om de dårlige lønninger, men jeg valgte at følge min fars råd. Det er jo en god ting at have på mit CV, at jeg har været i praktik på kontoret her. Det vil vække nysgerrighed, når jeg engang skal søge job som færdiguddannet. Og jeg ved, at der er mange af de ansatte, som har accepteret de skrabede lønninger af netop den samme grund: Det er en god bullet at have på sit CV at have arbejdet her. Måske er jeg uvidende. Men det må så være det. Jeg passer mit arbejde og lærer rigtigt mange ting, som jeg aldrig nogensinde ville kunne lære inde på arkitektskolen.

Hvad koster industristilladser?

Fx sådan noget som den opgave jeg sidder med nu. Det er ikke en tegne opgave. Det er heller ikke en idéudviklingsopgave. Nej. Det er noget, så ukunstnerisk og kedeligt som at finde priser på, hvad det koster at leje industristilladser. Kontoret har nemlig fået en ny opgave, som de skal moderere deres tilbud på. Et stort hotel nede i de Forenede Arabiske Emirater. Tilbuddet – ja det har noget med økonomien at gøre. Hvad vil det koste at bygge hotellet? Er der nogen steder, hvor vi kan give afslag? Er der andre steder i verden, hvor vi kan finde de samme services og materialer til færre penge? Kan vi få en forsikring, der dækker, men koster færre penge? Vi skal jo stille en garanti for budgettet. Og i det her tilfælde så vil det sige, at kontoret skal i banken for at låne penge til garantien. Derfor er vi ved at eftergå budgettet. Helt ned til mindste detalje. Jo færre penge kontoret skal låne, desto bedre.

Og kan vi præsentere et budget, som er realistisk uden at være for skrabet, så vil det være det bedste. Og det er faktisk en anden vinkel på arkitektens arbejde, som jeg lærer via den opgave. Jeg har aldrig tænkt på, at en arkitekt også skal lede og vejlede. Men det er jeg ved at lære nu.